Fråga 2020/21:1981 Gemensamma energieffektiva lösningar

av Rickard Nordin (C)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sverige är en nettoexportnation när det kommer till el. Men Sverige har både lokala och regionala utmaningar när det gäller att upprätthålla effekten i kraftnätet.

Energieffektivisering och minskad resursanvändning är sådant som skulle kunna utgöra värdefulla förbättringar på marginalen. Här finns stor potential i hushållssektorn. Studier gör gällande att upp till 25 procent av energin skulle kunna effektiviseras med insatser som är lönsamma och som ändå ska göras. Det kan handla om åtgärder som tilläggsisolering, fönsterbyten och användandet av bättre maskiner.

Energieffektivisering är en viktig del i att klara omställningen till ett Sverige utan nettoutsläpp av koldioxid. Energiproduktionen kommer att vara svår att bygga ut i den takt som behövs om vi inte använder energin vi har på ett smartare sätt. Det är också ett relativt snabbt sätt att frigöra kapacitet i elnätet.

En del i effektiviseringen är att vi äger saker tillsammans, såsom i en bilpool. På så sätt behöver färre bilar laddas/tankas och utnyttjandegraden blir högre. Det kan även ske inom andra områden. Ett exempel är när bostadsbolag och bostadsrättsföreningar uppmuntrar till användandet av gemensamma tvättstugor. Maskinerna i en tvättstuga är både snabbare och effektivare men framför allt använder de mindre el. Installeras de dessutom med modern lågenergiteknik med tvättmaskiner som använder fjärrvärme och torktumlare med värmepump går det att sänka den totala effekten med mer än hälften.

När Familjebostäder i Stockholm skulle installera laddstolpar visste de inte hur de skulle få effekten att räcka till. Genom att byta tvättutrustning i tvättstugan till lågenergimaskiner kunde de frigöra effekt för mellan en och två laddstolpar per tvättstuga. I dag finns det inga styrmedel som uppmuntrar denna typ av smart och effektiv elanvändning. Varken tvättstugan eller lägenheternas enskilda tvättmaskiner räknas ens in när energideklarationen för en byggnad görs.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att öka flerbostadshusens incitament att hushålla med el, exempelvis via fler gemensamma lösningar?