Fråga 2020/21:1980 Radikalisering och våldsbejakande extremism

av Caroline Nordengrip (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I Borås finns det flera särskilt utsatta områden. Borås kommun har tagit fram en rapport om situationen i ett av dessa områden Norrby (dnr 2019-01055). Den pekar ut rasism mellan olika etniska grupper, klankonflikter och religiösa konflikter. Den islamistiska våldsbejakande miljön är påtaglig och den har man sett både bevis på och tendenser till.

Generellt uppger många av informanterna att man upplever sig se ett hårdare religiöst klimat och att miljön upplevs som mer radikaliserad på Norrby genom närvaron av salafistiska inriktningar på området. Inom främst en verksamhet har man kommit i kontakt med ungdomar där man öppet yttrat sig positivt till IS och övergreppen i Syrien.

Både hemmahörande och yrkesverksamma på området har erfarenhet av att ha blivit eller att ha sett någon bli angripen av vad som kan beskrivas som en moralpolis (släkting, granne, obekant) om man har gått utan slöja eller varit ”lättklädd”. Det vill säga någon som förkunnar vad som är rätt och vad som är fel utifrån en salafistisk inriktning.

Av de personer som har rest till krigszoner för att kriga för kalifatet i Syrien har ett antal varit hemmahörande i det utsatta området före avresan. De flesta som rest till dessa områden hade själva sökt sig till det och omfamnat en salafistisk/wahabistisk inriktning av islam. Främst var det unga personer som engagerade sig i detta och i förekommande fall var vissa konvertiter. Detta väcker oro och rädsla för återvändande IS-personer och upplevs förekomma bland de yrkesverksamma som möter befolkningen på Norrby. Oro för hur det kommer att påverka samhället. Kommer de att betraktas som martyrer och krigshjältar eller som någonting som kommer att skapa konflikter mellan de olika grupperna på området?

Det är inte första gången personer har återvänt till Borås från terrorsekten IS, och utifrån Borås storlek är det ett förhållandevis stort antal som varit i Syrien. Nu kommer ytterligare personer och deras barn mantalsskrivna i Borås att återvända. Dessa individer har en avsaknad av permanentboende men med släktingar i de utsatta områdena, vilket ökar risken för att de kommer att bosätta sig i områden med en redan hög grad av radikalisering och våldsbejakande extremism.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur ser ministern och regeringen på lämpligheten i att aktuella individer får möjlighet att bosätta sig i ett särskilt utsatt område, där det föreligger hög risk för att det bidrar till ytterligare radikalisering och martyrskap?