av Emma Ahlström Köster (M)
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Under pandemin har polisen gjort riktade insatser mot prostitution och människohandel och redovisade nyligen alarmerande siffror på antalet anmälda brott om sexuella tjänster. I flera städer har anmälningarna så mycket som dubblerats sedan 2019, varav den största ökningen återfinns i storstadsregionerna.
Moderaterna har under många år följt utvecklingen av sexualbrott i Sverige och föreslagit en rad lagskärpningar för att stävja problematiken. Redan under den moderatledda regeringen Reinfeldt fick Moderaterna igenom höjt maxstraff för köp av sexuella tjänster. Därefter tillsattes en utredning som skulle se över skärpta straff för sexköp. Man följde också upp detta genom ett tillkännagivande år 2015 om att överväga straffskärpningar av sexköpsbrottet genom att ta bort böter i straffskalan vid allvarligare fall.
Regeringen Löfven har anmärkningsvärt nog inte lagt fram några förslag till förändrad lagstiftning sedan dess, trots uppmaningar från riksdagen att göra så. Först i maj 2020, när en känd profil åkte fast för sexköp, meddelade regeringen att frågan behövde utredas vidare och att betänkandet förväntades vara klart i maj 2021.
En utredning är givetvis välkommen, men det är en senfärdig regering som under de här åren har reagerat förvånansvärt långsamt i en så viktig fråga. Det finns skälig anledning att anta att anmälningssiffrorna hade sett helt annorlunda ut om de straffskärpningar som Moderaterna redan har presenterat hade godkänts och vunnit laga kraft.
Det är beklämmande att regeringen, som utger sig för att vilja ta hand om utsatta grupper i vårt samhälle, inte agerar snabbare. Att vi nu är mitt uppe i en pandemi utgör en ännu större anledning att påskynda straffskärpningar.
Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:
Avser ministern att påskynda framtagandet av de lagskärpningar som behövs för att avskräcka från att utföra dessa avskyvärda handlingar och därmed förebygga, markera och bromsa den negativa utvecklingen av anmälda brott av sexuella tjänster?