Fråga 2020/21:1975 Småskaligt fiske

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Ägare av enskild fiskerätt på kust och i skärgård får i dag inte bedriva småskaligt yrkesfiske med tillhörande förädling utan innehav av fiskelicens. Samtidigt är det ytterst svårt att erhålla fiskelicens även om det tillstyrks av den lokala fiskerikonsulenten vid länsstyrelsen. Risken blir att det småskaliga fisket monteras ned med en rasande fart, vilket också sätter krokben för de som på olika sätt vill förädla sin lokalt fångade fisk i tillhörande näringsverksamhet.

I kontakter med ägaren till en restaurang i Stockholms skärgård får jag höra att denne inte ens kan köpa fisk fångad av personer med enskilt fiskevatten på grund av att de inte har licens.
Fisket har alltid varit ett av benen som kustfastigheterna har stått på, och därför medför den nuvarande situationen stora problem. Detta känns naturligtvis än mer förargligt då fritidsfiskarna har fri tillgång till de privata fiskevattnen och kan ordna fisketävlingar med startavgifter utan att ägarna kan göra något åt detta. I samtal med representanter för Havs- och vattenmyndigheten framgår att de är medvetna om problemet men att de inte kan agera annorlunda då de i så fall skulle agera emot skrivningar i fiskelagen.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att de facto värna det småskaliga fisket för personer med enskilt fiskevatten och som är näringsidkare i kust och skärgård?