Fråga 2020/21:1972 Sveriges rankning som gruvnation

av Sten Bergheden (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Enligt tidningen Entreprenad rasar nu Sverige från att ha haft en placering på tio-i-topp-listan så sent som 2016.  Sverige har nu rasat till plats 36 på Fraser Institutes rankning när det gäller listan över attraktiva gruvnationer.

I artikeln framgår att enligt Svemin påverkas såväl klimatomställningen som vår välfärd av raset på rankningen. 2019 exporterades malmer, metall och mineraler till ett värde av 120 miljarder kronor, dvs. 8 procent av Sveriges varuexport. Därtill exporterades modern gruvteknik för mer än 150 miljarder kronor från företag med stark förankring i Sverige.

Gruvbolag vill investera och framtidssatsa i Sverige för att utvinna metaller för att klara klimatomställningen. Uppenbart är att regeringens gruvpolitik nu hindrar detta med bland annat omfattande tillståndsprocesser.

Det stora fallet på rankningslistan när det gäller attraktiva gruvnationer är alarmerande, och regeringen måste agera för att klara svenska arbetstillfällen och tillväxt.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad avser ministern att göra för att Sverige återigen ska bli en attraktiv gruvnation för ökade investeringar och fler jobb i Sverige?