Fråga 2020/21:1970 Sveriges placering i den globala gruvrankningen

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Fraser Institute släppte i slutet av februari den årliga gruvrankningen Annual Survey of Mining Companies 2020. Sverige störtdyker på den globala gruvlistan. År 2016 låg Sverige på plats 8 och nu fyra år senare landar Sverige på plats 36. Sverige får en alltmer medioker plats och hamnar efter länder som Ryssland, Mali och Ghana.

Att Sverige nu sjunker är ingen slump. Det är omvittnade problem med långa handläggningstider och ofta och återkommande synpunkter kring hur olika myndigheter agerar.

Det är också viktigt att notera att näringsministern har fällts av konstitutionsutskottet, KU, för sitt och regeringens hantering av ansökan om en tänkt järnmalmsgruva i Kallak i Jokkmokks kommun. KU kunde bland annat konstatera att regeringen inte gjort några synbara aktiviteter för att föra ärendet fram mot ett beslut.

Ett annat uppmärksammat fall rör Bolidens ansökan om en tänkt brytning av koppar i Laver i Älvsbyns kommun. Sent, dagen före julafton förra året, smög regeringen ut sitt beslut som Boliden väntat på i flera år.

Näringsministerns och regeringens hantering av ärendena Kallak och Laver har olyckligtvis kommit att skada Sverige allvarligt. Hanteringen har återkommande lyfts fram som avskräckande exempel.

Resultatet av regeringens gruvpolitik syns nu i gruvrankningen. Det får konsekvenser. Gruv- och mineralbranschen är helt beroende av en välkomnande attityd, snabb hantering och långsiktighet. Bra möjligheter för gruvverksamhet är dessutom avgörande för att få material som behövs i den gröna omställningen i allt från batterier till förnybar energi. Sverige går nu tydligt åt fel håll.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta med anledning av att Sverige störtdyker i den årliga internationella gruvrankningen?