Fråga 2020/21:197 Godstransportstrategin

av Anders Åkesson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I augusti 2018 gav regeringen i uppdrag åt Trafikverket att inventera vilka åtgärder som Trafikverket kan vidta som skapar förutsättningar för fler godstransporter på järnväg och med fartyg och därigenom leder till en överflyttning av godstransporter från väg till järnväg och sjöfart. I uppdraget ingick att redovisa förutsättningarna för att utveckla de olika system som Trafikverket förvaltar samt att utreda förutsättningarna för och ta fram förslag till åtgärder för att öka godstransporternas nyttjandegrad i järnvägssystemet. Uppdraget gavs som en del i arbetet med att förverkliga regeringens godstransportstrategi.

Trafikverket slutrapporterade regeringsuppdraget i september 2019. I redovisningen framgick att Trafikverket avsåg att konkretisera delar av slutsatserna i rapporten i en färdplan, något som ansågs välkommet då kritik framkommit om att slutrapporten från myndigheten saknade konkretion och därmed var omöjlig för berörda parter att verkställa i praktiken.

I maj 2020 presenterade Trafikverket sin färdplan för överflyttning av godstransporter från väg till järnväg och sjöfart. Den konkretion som färdplanen var tänkt att skapa saknas dock. Det finns ingen tidsplan för när målsättningar ska vara uppfyllda, och färdplanen saknar konkreta åtgärdspunkter. Den kritik som initialt framkom från aktörer på gods- och järnvägsmarknaden om brist på konkretion gäller därför fortfarande.

Eftersom uppdraget, och den relativt nyligen presenterade färdplanen, är en del av att förverkliga regeringens godstransportstrategi så finns en risk att bristen på skarpa mål och konkreta, tidsatta åtgärder leder till att godstransportstrategins genomförande försenas. Regeringen skriver i godstransportstrategin att ”framgången i hela strategins genomförande är beroende av ett fortsatt ansvarstagande hos alla berörda aktörer och att dialog, kunskapsutbyte och samverkan kan fortsätta”, något som tyvärr försvåras av att den nu presenterade färdplanen inte är tillräckligt handlingsinriktad. Företag på godstransportmarknaden – såväl köpare som säljare – kan därför inte veta vilket ansvar som förväntas av dem och vad de kan förvänta sig av andra.

De transportpolitiska, klimatpolitiska och näringspolitiska målen som godstransportstrategin ska bidra till att uppnå förtjänar en tydligare styrning från Trafikverket, likaså finns behov av tydlighet gentemot marknaden så att dess aktörer kan planera sina investeringar och sin verksamhet på ett rimligt sätt. Den politiska viljan är tydlig, transporterna av gods på järnväg och sjöfart ska öka. Det krävs dock också att de styrdokument och handlingsplaner som läggs fram av ansvariga myndigheter bidrar till att förverkliga detta.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur avser ministern att agera för att säkerställa framdrift i arbetet med att flytta godstransporter till järnväg och sjöfart och på så vis komma närmare ett förverkligande av godstransportstrategin och de målsättningar som strategin berör?