Fråga 2020/21:1968 Säkra transporter för säkra livsmedel

av Ann-Sofie Alm (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Höghastighetsbanan, denna gökunge som tränger undan viktiga satsningar på befintlig infrastruktur, är en miljardrullning utan kontroll. Dessa miljarder borde i stället gå till upprustning av befintlig infrastruktur.

En enig riksdag tog ett historiskt beslut om en svensk livsmedelsstrategi i juni för snart fyra år sedan. Sveriges lantbrukare hade stridit för en sådan i över 20 år när beslutet äntligen togs. Strategin, som syftar till att öka livsmedelsproduktionen i Sverige, sträcker sig till år 2030 och ska gälla alldeles oavsett vilken regering som regerar i nationen.

För att kunna nå upp till målen i strategin om en ökad livsmedelsproduktion är det oundvikligt att också tillse att transporter av de producerade livsmedlen kan ske tryggt, säkert och på ett tillräckligt snabbt sätt.

Då blir underhållen på de mindre vägnäten och de mindre järnvägarna i till exempel Dalsland, Fyrstad och norra Bohuslän extremt viktiga att genomföra skyndsamt.

Det finns ett tungt ansvar som åligger hela regeringen att genomföra målen i livsmedelsstrategin.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är därför:

 

Villka åtgärder avser ministern att vidta för att rusta upp infrastrukturen och därigenom underlätta trygga, säkra och snabba transporter?