Fråga 2020/21:1966 Miljö- och klimatmålen och livsmedelsstrategin

av Ann-Sofie Alm (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Svensk mat är generellt sett mycket miljövänlig, och det är därför bra för miljön att mat som kommer från svenska livsmedelsproducerande företag konsumeras i betydligt större mängd.

Svensk mat är klimatsmart mat, oavsett vad som väljs att lägga på tallriken. Om vi jämför med världssnittet ger svensk mjölkproduktion 44 procent lägre utsläpp av växthusgaser och svensk nötköttsproduktion 70 procent lägre utsläpp av växthusgaser.

Sveriges bönder bidrar inte till skövling av regnskog, de använder certifierad soja, och allt fler producerar även sitt eget protein. Sedan början av 2000-talet har energiförbrukningen i växthusodlingen av svensk frukt och svenska grönsaker, bär och blommor mer än halverats samtidigt som användningen av fossila bränslen har minskat med över 80 procent.

Svensk livsmedelsproduktion och betande djur är en förutsättning för biologisk mångfald och öppna landskap. Svenska livsmedel lämnar nästan ingenting kvar av kemiska växtskyddsmedel. Jämförelsevis använder exempelvis Holland fem gånger så mycket växtskyddsmedel per hektar.

Livsmedelsstrategin var ett historiskt beslut som togs av en enig riksdag för snart fyra år sedan. Strategin gäller fram till 2030 oavsett vilken regering som styr. Sedan dess har svenska konsumenter blivit mer medvetna, och efterfrågan på svensk mat ökar, vilket är förståeligt när man vet hur mat produceras i olika delar av världen. Ändå har inte svenska lantbruk tillräckligt konkurrenskraftiga villkor, och det försvårar för lönsamheten för svenska livsmedelsproducenter.

Ändå har inte Sveriges livsmedelsproducenter sett någonting av livsmedelsstrategin på gårdsnivå, vilket är direkt kontraproduktivt om regeringen har för avsikt att nå målen i livsmedelsstrategin. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta inom sitt beredningsområde för att Sverige ska nå miljö- och klimatmålen och därmed också bidra till att uppfylla livsmedelsstrategin?