Fråga 2020/21:196 Tillstånd att starta friskolor

av Mikael Larsson (C)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

När ett företag eller en organisation vill starta en friskola görs en ansökan hos Skolinspektionen. Det företag eller den organisation som söker blir då huvudman för den tilltänkta verksamheten

I Svenljunga kommun ska den kommunala F–6-skolan i Holsljunga läggas ned, och hela bygden har gått samman och bildat en friskoleförening för att kunna försätta att driva förskola, fritidshem och F–6-skolan i Holsljunga. Hela bygden och föreningslivet är med i planeringen för att orten ska kunna fortsätta att ha en skola och en fortsatt landsbygdsutveckling.

Flera aspekter vägs in i ansökan, såsom elevunderlag, budget med mera. Kommunen där friskolan ska startas ska inkomma med ett yttrande om vad man anser om att en friskola kan startas. Här väger ofta kommunens yttrande stort när Skolinspektionen ska fatta beslut. Skolinspektionen bör se till helheten när en friskola vill startas och framför allt på landsbygden där orten då kan fortsätta att utvecklas kring sin skola. Kommunens svar bör inte vara det som ska vara vägledande. Friskolan har nu fått nej till att starta, och Skolinspektionens svar är kopplat till kommunens yttrande där man anser att det förstör för framtida skolorganisation inom kommunen.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vad avser ministern att göra för att möjliggöra för friskolor att starta på landsbygden där det offentliga lämnar?