Fråga 2020/21:1956 Hizb ut-Tahrir och radikalislamistisk propaganda

av Robert Hannah (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

De senaste dagarna har boende i bland annat Järvaområdet fått propaganda av den islamistiska, antisemitiska och starkt antidemokratiska rörelsen Hizb ut-Tahrir i sina brevlådor, skriver sajten Doku. Dekaler och flygblad har även satts upp på allmänna platser i området. 

Hizb ut-Tahrirs ideologi är starkt antidemokratisk och antisemitisk. År 2012 kunde Expo avslöja att partiet inlett ett arbete med att etablera sig i Sverige. Målet är ett återupprätta ett kalifat, en islamisk stat. Förövaren bakom terrordådet i Stockholm 2017, där fem personer mördades, hyllade Hizb ut-Tahrir på nätet. Organisationen är förbjuden i Tyskland för att den hotar den konstitutionella ordningen. I Danmark åtalades Hizb ut-Tahrirs ledare för hets mot folkgrupp efter att organisationens flygblad uppmanat till mord på judar.

Svensk polis har i flera år uppmärksammat det utbredda problemet med särskilt utsatta bostadsområden där fundamentalister begränsar människors frihet. Samtidigt har Säpo varnat för att nya antiterrorlagstiftningen fortfarande kommer att ha låga straffsatser jämfört med andra europeiska länder, vilket medför ”en påtaglig risk att Sverige kan komma att ses som en fristad för våldsbejakande extremister”.

Liberalerna menar att arbetet mot våldsbejakande extremism måste bli mycket effektivare och kraftfullare. Samhället måste glasklart ta ställning mot alla former av extremism som hotar vår demokrati och våra rättigheter. Sverige har att lära av inte minst Frankrike, där ett omfattande arbete byggts upp för att förebygga och förhindra våldsbejakande radikal islamism.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att polisen, Säpo och Centrum mot våldsbejakande extremism (CVE) ska få befogenheter att på riktigt stoppa radikala islamister som Hizb ut-Tahrir från att hota den svenska demokratin?