Fråga 2020/21:195 Tullens befogenheter att ingripa mot organiserad brottslighet

av Anders Åkesson (C)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Det framstår för var och en som rimligt att tullen, tillsammans med andra rättsvårdande myndigheter, ska ingå i kedjan för trygghet i hela landet och att den därför borde ges befogenhet att ingripa och förhindra att stöldgods för miljardvärden lämnar landet varje år.

Stulet gods för uppskattningsvis 1–2 miljarder kronor försvinner ut ur landet varje år, enligt Larmtjänstpodden som tagit del av försäkringsbolagens statistik. Det är främst landsbygden som drabbas när bildelar, entreprenad- och jordbruksmaskiner, båtmotorer, handverktyg och gräsklippare försvinner. Tullen står i dag handfallen inför utflödet av tjuvgods eftersom man i dag saknar lagstöd att ingripa. Stölden är ett brott enligt brottsbalken, men när godset väl kommer till gränsen är det inte längre ett stöldbrott utan ett häleribrott. Juridiskt sett har tullen i dag ingen befogenhet att ingripa vid misstänkt utförsel av stöldgods. Det är sannolikt så att den logistikplanering som föregår stöldräder tur och retur Sveriges landsbygd i anslutning till utlandsterminaler för färjor har med detta i beräkningen. Landsbygden kan inte vara undantagen från en fungerande rättsapparat. Alla de stölder som sker och där stöldgodset sedan lämnar landet drabbar enskilda människor, entreprenörer och företag.

För att tullen ska få ingripa krävs antingen en ändring i brottsbalken eller en ny förordning. Helt nyligen uttryckte generaltulldirektör Charlotte Svensson att ”Tullverket saknar den lagstiftning som krävs för att kunna agera effektivt mot organiserad brottslighet”.

I februari 2018 frågade jag statsrådet följande på ett motsvarande tema: ”Kommer ministern att ta initiativ i syfte att ge tullen denna befogenhet att ingripa?” Jag fick då svaret att statsrådet avsåg att öppna för en effektivare myndighetssamverkan mellan tullen, polisen och Kustbevakningen.

Det har nu gått drygt två år sedan det svaret gavs, och av generaltulldirektörens inlaga framstår det som att det kvarstår en del att göra.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta för att ge tullen mer verksamma befogenheter att ingripa mot organiserad brottslighet?