Fråga 2020/21:1939 Styrning av Försäkringskassan

av Ann-Sofie Alm (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Försäkringskassan har beslutat att se över sin förvaltning av sjukförsäkringen, eftersom det ökade antalet avslag på sjukpenningsansökningar inte kan förklaras med försämringar i folkhälsan eller förändrade regler.

Regeringen, som styr myndigheten, är ytterst ansvarig och har målsättningen att minska antalet sjukskrivningar, och Försäkringskassans avslag i sjukpenningärenden har ökat kraftigt de senaste åren.

Försäkringskassan slår nu själva larm och ska kartlägga och analysera sin förvaltning av sjukförsäkringen. Parallellt ska de analysera granskningsrapporter och den politiska styrningen av myndigheten, för att sedan ta fram förslag på ändringar som kan behöva göras.

Det är uppenbart att det är styrning och ledning av Försäkringskassan som verkar ha fallerat. Ytterst är detta regeringens ansvar.

Handläggare på Försäkringskassan som en forskare intervjuat hävdar, enligt uppgifter i Sveriges Radio den 22 februari, att det är signaler uppifrån som gjort att väldigt sjuka människor har nekats ersättning då bedömningarna av sjukersättning tolkats på ett problematiskt sätt. Självklart väcker dessa uppgifter frågor om hur, varför och på vilket sätt dessa signaler letat sig ner till handläggarnivå.

Det är därför viktigt för rättssäkerhetens och tilliten till systemets skull med en översyn och därefter en tydlig ansvarsfördelning.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är därför:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet och regeringen vidta för att säkerställa att Försäkringskassan kan göra ett rättvist arbete gentemot dem som söker ersättning genom sjukförsäkringen?