Fråga 2020/21:1938 Vaccinering och riskgrupper

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Regionerna har ansvaret för att genomföra vaccineringen mot corona. Utifrån den information som regionerna fått rörande tillgång på vaccin har en planering för genomförandet gjorts, med prioritetslistan som Folkhälsomyndigheten tagit fram som grund. Regeringens ansvar är, och har varit, att skaffa fram de vaccin som ska användas vid vaccineringen.

Hittills har leveranserna av vaccinerna varit ojämn, vilket har lett till osäkerhet hos regionerna. Flera regioner har också flaggat för att de planerade tidsplanerna kan komma att spricka och försenas, om det är så att vaccinleveranserna inte hålls.

Personer i åldern 18–59 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 ligger först i tredje fasen i prioritetsordning för vaccinationen. Den tillfälliga regleringen om ersättning till riskgrupper går ut den 31 mars 2021.

Vid en försening riskerar de som i dag får ersättning som riskgrupp att eventuellt stå utan någon ekonomisk ersättning. Givet att leveranserna av vaccin hittills varit osäkra och ryckiga skapar detta osäkerhet för dem som i dag får ersättning. Regeringen har hittills väntat alltför länge innan de beslutat om förlängd ersättning och avsatt pengar för detta i budgeten. Detta har inneburit att personer i riskgrupp under perioder har stått utan ersättning. Det skapar självklart osäkerhet hos dem som är beviljade ersättning.

Med anledning av detta är min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Har statsrådet inlett några förberedelser för en eventuell förlängning av ersättningen till riskgrupper?