Fråga 2020/21:1926 Samlokalisering av myndigheten för psykologiskt försvar och cybersäkerhetscentrumet

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den nya myndigheten för psykologiskt försvar har en viktig uppgift i att identifiera desinformation och påverkanskampanjer som hotar den svenska demokratiska processen och ska kunna ha förmågan att enskilt och tillsammans med andra myndigheter, medier och andra aktörer ha förmågan att möta dessa hot.

Moderaterna var det parti som först lyfte förslaget att inrätta en myndighet för psykologiskt försvar. Det är bra att myndigheten nu är på väg att bli verklighet. Den kommer rätt använd att bli en central spelare för Sveriges förmåga att hantera desinformation generellt och valpåverkan i synnerhet.

Moderaterna var även det första parti som föreslog att Sverige bör upprätta ett cybersäkerhetscentrum. Det är ett viktigt steg för att stärka den svenska cybersäkerheten. Centrumet bygger på ett samarbete mellan de fyra myndigheterna Försvarets radioanstalt (FRA), Försvarsmakten, Säkerhetspolisen (Säpo) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Men även Försvarets materielverk (FMV), Post- och telestyrelsen (PTS) och Polismyndigheten har en koppling till centrumet.

Cybersäkerhetscentrumet bör arbeta brett med både offentliga och privata aktörer för att stärka svensk cybersäkerhet. Moderaterna har varit pådrivande för att få centrumet skyndsamt på plats, och vi har särskilt tryckt på behovet att det bidrar till att stärka cybersäkerheten hos privata aktörer så att Sverige betraktas som en säker marknadsplats där både svenska och utländska företag kan verka. Huvudmannaskapet för centrumet bör läggas hos FRA som besitter en stark kompetens när det gäller cybersäkerhet genom att ha förmågan att kombinera informationssäkerhetsarbete och signalspaning.

I syfte att få maximal utväxling på dessa satsningar borde den nya myndigheten för psykologiskt försvar och cybersäkerhetscentrumet samlokaliseras så att aktörerna ligger i samma fastighet. En samlokalisering skulle spara ett antal miljoner kronor i säkerhetskyddsåtgärder. Men det skulle även kunna skapa betydande synergier mellan cybersäkerhetscentrumet och den nya myndigheten eftersom det skulle främja en operativ samverkan mellan aktörerna.

Båda aktörerna har att hantera yttre påverkan i digitala miljöer. Men det finns även ett gemensamt intresse av att ha en god förmåga att kunna attribuera varifrån denna yttre påverkan kommer. Moderaterna har tidigare föreslagit denna åtgärd i den plattform med 24 åtgärder mot hybridhot som nyligen presenterades.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser regeringen att samlokalisera den nya myndigheten för psykologiskt försvar och det nya cybersäkerhetscentrumet?