Fråga 2020/21:1923 Stöd till drabbade företag i rätt tid

av Lars Hjälmered (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen har aviserat att om smittläget förvärras kan nya restriktioner med stöd av den tillfälliga pandemilagen komma att införas som kan innebära nedstängning av olika verksamheter.

Vid ett ytterst allvarligt smittläge kan regeringen komma att agera mycket skyndsamt för att snabbt minska smittspridningen. Tidigare har regeringen förberett för nedstängning av varuhus och gallerior. Nu utvidgas förslaget till att omfatta samtliga handelsplatser, serviceinrättningar där det är svårt att hålla avstånd som till exempel frisörsalonger, gym, sport- och badanläggningar samt restauranger och andra serveringsställen.

Ryckigheten och de snabba besluten vad gäller begränsningar för näringsidkare och företag har återkommande varit en källa till kritik under det år som pandemin nu påverkat oss. Att begränsningar införs i syfte att skydda människors liv är en självklarhet. Likaså fanns acceptans för att det i pandemins inledande skede kom många snabba beslut som man tvingades justera i efterhand.

Vi har däremot snart levt med pandemin i ett år, och både kunskapen om viruset och dess effekter är betydligt större nu än inledningsvis. Vissa stöd kan, trots att de förlängdes i höstas, fortfarande sökas av företagen, och samtidigt fortsätter regeringen att blixtinkalla till pressträffar för att avisera nya restriktioner som drabbar företag hårt och utan möjlighet att hinna anpassa sig. Stöden som utlovats har sedan tagit lång tid innan de faktiskt nått de drabbade företagen. 

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att snabba på processen och säkerställa att drabbade företag som omfattas av restriktionerna kommer att få utlovade stöd i tid den här gången?