av Jonas Andersson i Skellefteå (SD)
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Kraven för att upptas till svensk medborgare har varit historiskt låga under 2000-talet. Sverigedemokraterna har alltid velat uppvärdera medborgarskapet, med ett antal kriterier som ska uppfyllas. Det gäller längre vistelsetid, språkkrav, vandelskrav för alla och basala kunskapskrav om hur det svenska demokratiska samhället fungerar.
Till skillnad från flera länder i Sveriges närhet saknar Sverige dock helt möjlighet att återkalla eller ogiltigförklara ett beslut om att uppta en utlänning till medborgare, även om beslutet fattats på felaktiga grunder. Ett medborgarskap utan större krav kombinerat med en omöjlighet att reversera felaktiga beslut gör systemet ytterst sårbart för påtryckningar och korruption.
För att fatta beslut i medborgarskapsärenden krävs i dag i många fall endast beslut av en enskild handläggare vid Migrationsverket. Enligt uppgifter i Bulletin görs ingen säkerhetsklassning eller vandelsprövning av en anställd innan denne får beslutanderätt i medborgarskapsärenden.
Besluten kan enligt samma artikel även fattas av personer som själva saknar svenskt medborgarskap, vilket innebär en ökad risk för dubbla lojaliteter.
Fram tills att dessa problem har åtgärdats framstår det som högst nödvändigt att minska riskerna för att medborgarskap delas ut på felaktiga grunder.
Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:
Avser ministern att lägga fram förslag om möjligheten att återkalla medborgarskap som delats ut på felaktiga grunder, och vad anser ministern om att införa en obligatorisk säkerhetsklassning av handläggare som hanterar medborgarskapsärenden?