Fråga 2020/21:1915 Förebyggande åtgärder mot naturolyckor

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Kommuner som hos MSB har ansökt om statsbidrag för förebyggande åtgärder mot naturolyckor har fått besked om att anslaget har sänkts från 74,85 miljoner till 24,85 miljoner och att i princip alla medel redan är intecknade. Runt om i landet finns det stora behov av att bygga skyddsvallar och att vidta andra åtgärder för att förhindra översvämningar. Beskedet från MSB skapar därför både oro och besvikelse hos berörda kommuner.

Det är samhällsekonomiskt bättre och mer kostnadseffektivt att förebygga en naturolycka som ett skred, ett ras eller en översvämning än att hantera konsekvenserna när den inträffar. Dessutom undviks därigenom både lidande och besvär för de drabbade. De förebyggande åtgärder som behöver vidtas är ofta av sådan omfattning att kostnaderna inte kan bäras av en enskild kommun. Mot denna bakgrund är sänkningen av anslaget mycket svårt att förstå.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg: 

 

Vilket är statsrådets råd till de kommuner som har fått avslag på sina ansökningar, och avser ministern att vidta någon åtgärd med anledning av detta?