Fråga 2020/21:1912 Registrering av förpackningsproducenter

av Kristina Yngwe (C)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Från den 1 januari 2021 ska alla förpackningsproducenter registrera sig hos Naturvårdsverket. En producent definieras som den som ”yrkesmässigt fyller eller på annat sätt använder en förpackning i syfte att skydda, presentera eller underlätta hanteringen av en vara”.

Producenterna är skyldiga att till Naturvårdsverket årligen lämna uppgifter om resultaten av insamlingen, återanvändningen, återvinningen och materialutnyttjandet. En årlig tillsynsavgift på 500 kronor betalas, och den producent som är försenad med att till Naturvårdsverket lämna föreskrivna uppgifter avseende föregående kalenderår bli ålagd att betala en miljösanktionsavgift på 10 000 kronor.

Det senaste året har ett ökat intresse för närodlad mat och livsmedelsförsörjning gett små livsmedelsproducenter ett uppsving, inte minst genom REKO-ringar. I regeringens livsmedelsstrategi, vars mål hela riksdagen står bakom, står beskrivet att regelbördan för Sveriges livsmedelsproducenter ska minska.

Samtidigt leder regeringens förordning (2018:1462) om producentansvar för förpackningar som Naturvårdsverkets krav på registrering och rapportering grundar sig i till ytterligare krångel för många små livsmedelsproducenter.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Anser ministern att det är rimligt att regelkrånglet för små livsmedelsproducenter ökar på detta sätt och om inte, på vilket sätt tänker ministern i så fall agera?