Fråga 2020/21:191 En trafiksäker hantering av elsparkcyklar

av Margareta Cederfelt (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Elsparkcyklar är ett smidigt och uppskattat sätt att färdas på i tätbebyggda områden. Tyvärr medför elsparkcyklarna framkomlighetsproblem i stadsmiljön på grund av hur de placeras efter användning.

Elsparkcyklar som ligger slängda huller om buller på trottoarer, torg och andra allmänna platser är numera ett dagligt inslag i det offentliga rummet.

Liksom i Sverige har elsparkcyklarna, sedan de bredde ut sig i gaturummet 2019, varit omdiskuterade i Danmark. I Danmark har de problemen som orsakats av hanteringen av elsparkcyklar tagits på allvar och regler införts. Exempelvis tillåts uthyrning i butiker förutsatt att elsparkcykeln lämnas tillbaka där den hyrdes.

Uthyrningsföretagen har svarat med att införa egna begränsningar. Tyvärr har begränsningarna inte bidragit till en förändrad hantering av elsparkcyklarna utan de har fortsatt att störa ordningen i det offentliga rummet.

Elsparkcyklarna ställer till samma sorts problematik i stadsmiljön i Sverige som de har gjort i Danmark. Dock har det i Danmark vidtagits politiska åtgärder för att åter göra stadsmiljön tillgänglig för alla och för att förhindra den nedskräpningen som elsparkcyklarna förorsakar utomhus. Samtidigt har elsparkcyklarna kommit för att stanna; de är till nytta för framkomligheten och är ett attraktivt komplement till de sedan länge befintliga kommunikationsmedlen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Är ministern beredd att vidta åtgärder till gagn för en fortsatt användning av elsparkcyklar och för att förhindra att elsparkcyklar stör ordningen i det offentliga rummet?