Fråga 2020/21:1905 Elförsörjningen i Stockholm

av Lars Püss (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I DN  den 18 februari redovisades i en artikel med rubriken ”Nationella elberedskapspengar skulle i hemlighet lösa Stockholms elbrist” hur elberedskapspengar har använts för att lösa den akuta effektbristen i Stockholm. Där det numera gått så långt att eleffekten inte räcker till att ens försörja en ny Icabutik.

Enligt tidigare uppgifter låg investeringskostnaderna för att kunna återstarta oljekraftvärmeverket i Värtan på 2 miljarder kronor tänkta att betalas av Stockholm Exergi. För att i nästa steg betalas av nätägaren Ellevio genom höjda elpriser.

Enligt DN stämmer inte detta. De skriver: ”I stället rundade Anders Ygeman och Svenska kraftnät systemet i en hemlig uppgörelse.”

DN kan visa att halva kostnaden – 1 miljard kronor – av den allmänna upprustningen på 2 miljarder kronor skulle betalas av nationella elberedskapsmedel. Men att lösa vardagens effektbrist i Stockholm med dessa medel är något som är emot ett flertal regler.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Om dessa uppgifter ovan stämmer och om detta är korrekt, varför har inte statsrådet öppet redovisat hur finansieringen skulle gå till?