Fråga 2020/21:1904 Prinsessan Latifa

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Prinsessan Latifa al-Maktoum av Dubai (dotter till emir Mohammed bin Rashid al-Maktoum som är premiärminister i Förenade Arabemiraten) har vid två tillfällen lyckats fly från vad hon kallar för fångenskap. Vid båda tillfällena har hon dock stoppats och skickats tillbaka, bland annat på grund av den indiska flottan. Sedan tidigare har vi fått se hur hon, genom att ha publicerat videoklipp, vittnat om misshandel mot såväl sig själv som sin syster och att detta skett i hemmet som de mot sin vilja varit inlåsta i.

Det sista officiella livstecknet från prinsessan kom 2019 då Förenade Arabemiraten publicerade bilder på Latifa. Sedan dess är det bara hemliga samtal mellan henne och en nära vän (som sedan tidigare också har hjälpt henne att fly). Det var ett år efter tillfångatagandet som prinsessans vänner började få hennes hemliga videomeddelanden skickade till sig. Nu har några av dessa publicerats, och där ser vi hur hon säger sig vara inlåst i en villa och att hon fruktar för sitt liv. Enligt de poliser som vaktar den igenbommade villan kommer hon aldrig att få se dagsljus igen.

Lyckligtvis har FN aviserat att man avser att fråga ut myndigheterna i Förenade Arabemiraten om prinsessan och att en utredning om fallet kan inledas efter att de läckta videoklippen har analyserats. Det finns dock skäl till att fler aktörer agerar.

Historien är naturligtvis fruktansvärd, och det är många personliga livsöden runt om i världen där vi inte kan göra särskilt mycket, hur mycket man än vill det. Vad som skiljer detta fall från andra är dock att det är en så pass känd person det handlar om med mycket uppmärksamhet. Symbolvärdet i de handlingar som omvärlden visar innebar mot bakgrund av detta oerhört mycket och kan i bästa fall innebära en positiv förändring.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att ta några initiativ mot bakgrund av de uppgifter vi fått om prinsessan Latifa, och i sådana fall, vilka?