Fråga 2020/21:1900 Skydd mot opålitliga utländska företag

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Litauen har nyligen av säkerhetsskäl valt att förbjuda ett teknikföretag (Nuctech) samtidigt som ett annat land, Estland, aktivt varnat EU för farorna med såväl kinesiskt som ryskt spionage genom olika typer av teknikföretag.

Det kinesiska företaget Nuctech arbetar med att tillverka programvara för säkerhetskontroll, men har nu efter påtryckning från landets underrättelse- och cyberförsvarsstyrkor förbjudits att arbeta med litauiska flygplatser. Den litauiska regeringen har även ett pågående arbete med ett lagförslag som syftar till att i framtiden kunna förhindra andra företag, som efter riskbedömning kan anses utgöra en säkerhetsrisk, från kontrakt inom transport-, energi- och telekommunikationssektorerna.

Litauens biträdande försvarsminister menar att användning av utrustning eller teknik av ryskt eller kinesiskt ursprung i särskilt känsliga sektorer kan utgöra både korta och långsiktiga hot, varför det nya beslutet att förbjuda Nuctech anses vara ett steg mot landets strategiska mål som innebär frihet från opålitliga teknologileverantörer. Enligt detta mål ska alla möjliga säkerhetsrisker elimineras innan de riskerar att orsaka några skador.

I takt med att världen digitaliseras alltmer blir cybersäkerhet en allt viktigare del i utformandet av framtidens moderna samhälle. Trots detta faktum har vi sett hur EU nyligen undertecknat ett nytt investeringsavtal med Kina, som kommit att bli alltmer aggressivt gentemot omvärlden. Den auktoritära diktaturen har redan i dag en nationell lagstiftning som möjliggör för sin underrättelsetjänst att tvinga till sig inflytande i kinesiska företag (med tillhörande it-infrastruktur) som är aktiva i andra länder.

Det är inte bara de baltiska länderna som har valt att varna EU. Även USA har valt att uppmana EU att behandla Kina med stor försiktighet. Redan i dag har vi sett att Kina utökat sin propaganda mot EU samtidigt som Ryssland, i vanlig ordning, använt sig av omfattande desinformation. Båda dessa länder ser fördelar med ett splittrat EU och har på senare tid utökat de militära kontakterna med varandra. Positionerna, såväl inom cybervärlden som rent fysiska genom militär närvaro i andra länder, har ökat.

Sammanfattningsvis lär det inte råda något tvivel om att det säkerhetspolitiska läget framöver är att betrakta som ett allt viktigare område att arbeta med.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur ser statsrådet på de varningar som de baltiska länderna och USA kommit med beträffande Kina och Ryssland, och kan vi förvänta oss att statsrådet likt Litauen verkar för en lag i syfte att skydda exempelvis transport-, energi- och telekommunikationssektorerna från opålitliga utländska företag?