Fråga 2020/21:1898 Växtskyddsmedel och biologisk mångfald

av Nina Lundström (L)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Kemiska bekämpningsmedel, växtskyddsmedel, används i många länder för att effektivisera produktionen i jordbruket. Användningen av bekämpningsmedel leder till minskad biologisk mångfald i odlingslandskapet. EU:s jord till bord-strategi ska leda till att unionen ställer om till ett mer hälsosamt och hållbart livsmedelssystem. EU-kommissionen menar att överanvändningen av bekämpningsmedel i jordbruket förorenar mark, vatten och luft. Kommissionen ska vidta åtgärder för att halvera såväl användningen av som risken med kemiska bekämpningsmedel till 2030.

SLU redovisade förra året hur den globala användningen av bekämpningsmedel – uttryckt som mängd aktivt ämne – ökat med nära 80 procent sedan 1990. Ökningen avstannade dock i många delar av världen under 2010-talet. Fram till 2010-talet skedde ökningen framför allt i medelinkomstländer i Asien och Latinamerika såsom Thailand och Mexiko. De ligger nu i nivå med Europa och Nordamerika. I låginkomstländer är användningen fortfarande liten. Giftrester i mark, vattendrag och mat kan vara skadliga för ekosystem på land och i vatten där de kan orsaka förlust av biologisk mångfald.

Reformeringen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik är en möjlighet som kan ge utrymme för att nationellt anpassa stöden så att nya sätt att bruka jorden möjliggörs som kan bidra till en minskad användning av växtskyddsmedel och som bidrar till stärkt biologisk mångfald. Flera organ inom FN har den biologiska mångfalden på sin dagordning. Man samverkar exempelvis med Ipbes som 2016 gav ut rapporten Pollinators, pollination and food production, där rekommendationer lämnas till beslutsfattare globalt. I rapporten adresserades frågan om användningen av växtskyddsmedel. Den globala användningen är viktig, liksom den nationella. Det behövs samverkan både inom EU och internationellt för att påverka utvecklingen positivt.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Vilka åtgärder är ministern beredd att arbeta för i EU och internationellt för att begränsa användningen av kemiska bekämpningsmedel, växtskyddsmedel, i syfte att värna den biologiska mångfalden och minska negativa miljöeffekter?