Fråga 2020/21:1895 Internationella åtgärder mot Nordkorea

av Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I januari förra året stängde Nordkorea sina gränser, och Nordkoreas diktator Kim Jong Un har vid upprepade tillfällen hävdat att landet inte har haft något utbrott av coronaviruset. Detta är uppgifter som ifrågasatts av flera internationella experter, som i stället tror att landet i själva verket hann få en utbredd epidemi innan gränserna stängdes för ungefär ett år sedan. Landet, som redan har en svag ekonomi, har i och med nedstängningen satts under hårdare press.

Sydkoreas säkerhetstjänst har upptäckt att flera intrångsförsök från Nordkorea har gjorts mot Sydkoreas hälsomyndigheter, vaccinforskare och läkemedelstillverkare. Detta i ett försök att bryta sig in i läkemedelsbolagets databaser för att söka information om läkemedelsjättens coronavaccin och behandlingsmetoder. Det är dock oklart om de har lyckats. Nordkoreanska hackare försökte redan i fjol göra digitala inbrott hos andra hälsoföretag, bland annat vaccintillverkarna Johnson & Johnson, Astra Zeneca och Novavax. Nordkorea är sedan tidigare ökänt för cyberkrigsföring och för sina statsunderstödda hackare, och bland annat har landet pekats ut som skyldigt till ett hack 2017 mot USA:s centralbank Federal Reserve.

Nu tror experterna att Nordkorea vill komma åt vaccinteknologin för att sälja den vidare för dyra pengar. Nordkorea förväntas få 2 miljoner doser av Astra Zenecas coronavaccin inom några månader, så landet behöver inte ens nödvändigtvis fundera på att producera eget vaccin.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde följande:

 

Vidtar ministern några åtgärder för att inom FN eller i andra internationella sammanhang lyfta frågan om behovet av internationella åtgärder för att skydda bl.a. Sydkoreas nationella integritet i förhållande till Nordkoreas cyberkrigföring och statsunderstödda hackerattacker?