av Margareta Cederfelt (M)
till Utrikesminister Ann Linde (S)
Det fria ordet och journalisters säkerhet är en grundbult i ett fritt land. Tyvärr har omvärlden kontinuerligt bevittnat hur oppositionella politiker och regimkritiska journalister kontinuerligt utsätts för våld, mordförsök och ibland mord i Ryssland. Den ryska lagstiftningen är tydlig i att mediefrihet och politisk frihet ska råda i landet. Tyvärr visar den reella verkligenen att så inte är fallet. Insyn i de rättsliga processer som eventuellt följer efter det att oppositionella politiker och regimkritiska journalister skadats eller mördats sker i slutna rum, och den juridiska processen sker bakom lyckta dörrar. Sverige och andra enskilda länder skulle via det internationella samfundet kunna enas om att driva frågan om rättstrygghet för oppositionella och journalister. Detta bör ske skyndsamt för att inte fler liv ska gå till spillo.
Fria medier och de kritiskt granskande journalisterna i Ryssland lever ett utsatt liv med många gånger fara för sitt eget liv. Fredagen den 2 oktober nåddes världen av budskapet om Irina Slavinas död. Enligt ryska offentliga källor hade Irina Slavina begett sig av till polishögkvarteret i Nizjnij Novgorod och där tänt eld på sina kläder. Journalisten Irina Slavina dog på platsen av sina skador, enligt den oberoende tidningen Meduza.
Irina Slavina var chefredaktör för den lokala nyhetssajten Koza Press som hon grundat efter att ha blivit avskedad från anställningar vid andra tidningar.
Dagen före självmordet hade hennes hem genomsökts av polisen. Polisen beslagtog samtliga telefoner och datorer i bostaden. Anledningen till polisbesöket var att Irina Slavina stod som vittne i en rättssak kopplad till en oppositionell organisation.
Under de två senaste åren hade Irina Slavina dömts till böter fyra gånger, bland annat för att ha deltagit i demonstrationer och för publiceringar om coronaviruset.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:
Kommer ministern att under det svenska ordförandeskapet i OSSE aktivt prioritera arbetet för rättstrygghet för oppositionella politiker och regimkritiska journalister i Ryssland och andra länder inom OSSE, och i så fall hur?