Fråga 2020/21:1882 Utredning av Sjöfartsverkets verksamhets- och finansieringsform

av Anders Hansson (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sjöfartsverket är en mycket viktig myndighet för svensk sjöfart.

Såsom varande ett av de tre kvarvarande affärsverken ska myndighetens verksamhet i möjligaste mån vara självfinansierande. I dag finansieras myndigheten grovt räknat till cirka 80 procent av intäkter från farleds- och lotsavgifter, cirka 10 procent genom anslag och kvarvarande 10 procent genom övriga intäkter. Verket är således väldigt beroende av en fungerande sjöfart för att kunna ta in sina avgifter. Ett moment 22 uppstår dock när myndigheten måste höja avgifterna i stor mån för att finansiera sin verksamhet. Därmed försvårar man för en fungerande och konkurrenskraftig sjöfart. Sjöfartsverket befinner sig just nu i denna situation och har höjt såväl farleds- som lotsavgifterna regelbundet de senaste fyra åren. Man signalerar även fortsatta avgiftsökningar kommande år. Detta är en ohållbar situation.

Med anledning av ovanstående riktade riksdagen den 22 april 2020 ett tillkännagivande till regeringen att utreda Sjöfartsverkets verksamhets- och finansieringsform i syfte att finna en finansiering som är hållbar över tid. Tillkännagivandet till trots har regeringen ännu inte vidtagit någon åtgärd i syfte att tillmötesgå tillkännagivandet förutom en kompensation till Sjöfartsverket för kostnader relaterade till pågående pandemi.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth blir med anledning av ovanstående:

 

När kommer ministern att vidta konkreta åtgärder i syfte att tillmötesgå tillkännagivandet och inleda en utredning av Sjöfartsverkets verksamhets- och finansieringsform i syfte att ge verket långsiktiga förutsättningar att genomföra sitt uppdrag utan avgiftshöjningar?