Fråga 2020/21:1881 Sjösäkerhetstillsyn för pråmar

av Anders Hansson (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Under onsdagen den 17 februari 2021 inträffade en tragisk olycka i samband med muddringsarbeten i Trelleborgs hamn. En pråm med en grävmaskin ombord slog av ännu oklar anledning runt, och en person förolyckades. En utredning pågår för tillfället, och det finns ingen anledning att föregripa den utredningen eller spekulera i själva orsaken till olyckan.

Vad som dock redan nu bör tas upp är frågan om sjösäkerhet kring pråmar. Frågan är ingalunda ny. Redan under 2015 påpekade Statens haverikommission att systemet för tillsyn av pråmar behövdes ses över. Vid ytterligare två tillfällen har kommissionen också sedan påmint regeringen om att agera i frågan. Det senaste tillfället var 2019, då man bad regeringen ta fram en tidsplan för genomgången av sjösäkerhetstillsynen av pråmar. Såväl branschföreträdare som statens egna tillsynsmyndigheter, Transportstyrelsen och Kustbevakningen, har sedermera framhållit vikten av att få ordning på tillsynsfrågan kring pråmar. Några initiativ har dock inte tagits av regeringen.

Tillsyn av sjösäkerhet ska gälla lika för alla fartyg som rör sig i svenska vatten. I dag finns oklarheter kring tillsynen av pråmar, vilket påtalats under längre tid.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth följande:

 

Kommer ministern att ta initiativ till en översyn av nuvarande tillsynssystem gällande sjösäkerhet på pråmar i enlighet med Statens haverikommissions, Transportstyrelsens och Kustbevakningens tidigare angivna rekommendationer, och när i tid kan vi då räkna med att detta sker?