Fråga 2020/21:1878 Vaccineringen i Stockholms län

av Niklas Wykman (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

För innevarande månad, februari, har statens utlovade vaccinleveranser till Region Stockholm i skrivande stund minskat med över 77,5 procent. Det är allvarligt. Vaccineringstakten behöver öka för att kunna rädda liv och hälsa mer framgångsrikt.

Det är just nu omöjligt ge Stockholms läns invånare tydliga besked om vaccineringen på grund av att regionen med kort varsel får stora förändringar i vilka vaccinleveranser som kan väntas. Region Stockholm är redo att vaccinera så snart vaccindoser anländer. Vad som behövs är betydligt mer stabila förutsättningar för att kunna planera vaccinationerna bättre.

Andelen äldre i Stockholms län är lägre än i många andra delar av landet, vilket förklarar att Stockholm inte har vaccinerat lika stor andel som andra län, då man inte fått vaccin i samma utsträckning jämfört med många andra län. Men Region Stockholm har dessutom inte fått den andel vaccin som regionen ska få enligt fördelningsnyckeln, där antal äldre är den styrande parametern.

Regeringen behöver vända på alla stenar för att hejda trenden med dessa negativa leveransbesked. Stockholm är redo att vaccinera i stor omfattning – problemet är att leveranserna uteblir. Det är problematiskt att vissa politiker från exempelvis Socialdemokraterna försöker sprida en bild av att det är Region Stockholms vaccineringsarbete som utgör ett stort problem, när det är uppenbart att uteblivna vaccinleveranser är orsaken till bristfällig vaccineringstakt jämfört med ursprungliga prognoser och med andra län. Region Stockholm har uppmanat myndigheterna att driva på läkemedelsföretagen för att få tydligare besked om leveranserna.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är:

 

Vad gör ministern för att motverka ytterligare omfattande förseningar av vaccinleveranser till bland annat Region Stockholm?