Fråga 2020/21:1877 Solcellsstöd och ändrade fakturor

av Betty Malmberg (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Vid årsskiftet fanns det cirka 9 000 personer som köade för att få ut bidrag för den solcellsinstallation som de hade gjort under 2020. Men då de statliga pengarna för ändamålet hade tagit slut redan under våren förra året blev de utan. Vid årsskiftet införde regeringen en ny typ av skatteavdrag som riktar sig till den som installerar solceller. Dessa medel är dock inte sökbara för den som redan har genomfört sin installation även om personen aldrig har fått bidrag för investeringen. Följden är att de cirka 9 000 privatpersoner som redan har hunnit installera solceller har hamnat i kläm.

Förvånansvärt nog kan man på olika länsstyrelsers hemsidor läsa: "För de privatpersoner som inte har fått sin ansökan om stöd beviljad och inte heller har ansökt om rotavdrag för en redan genomförd solcellsinstallation finns möjligheten att kontakta leverantören och be att denne ändrar sin faktura i efterhand. Leverantören/företaget har möjlighet (men inte skyldighet) att ändra en redan utställd faktura och lägga till ett avdrag för rot i efterhand." Samma information har tidigare förmedlats i medier av Skatteverkets rättsliga experter.

Inställningen är utan tvekan generös, men samtidigt känns det mycket märkligt att myndigheter på detta sätt uppmuntrar privatpersoner att begära ändringar i hantverkares redan bokförda fakturor för att kompensera för regeringens tillkortakommanden. Att regeringen inför övergångsregler för den berörda gruppen hade varit mer korrekt och rättssäkert.

Med hänvisning till det ovanstående vill jag ställa följande fråga till näringsminister Ibrahim Baylan:

 

På vilka legala grunder kan myndigheter uppmuntra privatpersoner att begära ändringar i redan bokförda fakturor, och vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta i de fall som leverantören inte vill göra detta?