av Betty Malmberg (M)
till Statsrådet Mikael Damberg (S)
I samband med den nationella brottsofferveckan meddelade Stiftelsen Tryggare Sverige att de och företaget Mysafety ska erbjuda en tjänst ämnad för brottsoffer som drabbats av internetrelaterade bedrägerier som offren har polisanmält men som polisen avskrivit utan att inleda en förundersökning. Erbjudandet innebär att brottsoffret ska kunna få en "second opinion” på om polisen hade fog för att avskriva anmälan utan att vidta någon åtgärd. Kvalitetsgranskningen ska göras av en före detta åklagare. Bakgrunden är att hela 60 procent av de anmälda bedrägeribrotten direktavskrivs i dag, medan cirka 40 procent av anmälningarna leder till att en förundersökning förvisso inleds men att ett beslut om att lägga ned densamma fattas i nära anslutning till anmälan (Brå, 2020). Det är inte undra på att personuppklaringsprocenten för denna typ av brott är så låg som 6 procent.
För några år sedan gjorde polisens egen internrevision en kvalitetsgranskning av 702 direktavskrivna bedrägeriärenden. De fann då att i princip samtliga, 701 stycken, av ärendena var felaktigt hanterade (Granskning av polisregionernas handläggning av bedrägeriärenden, dnr A244.678/2016). Efter det anmärkningsvärda resultatet utlovades en uppföljande studie år 2019, men det är okänt huruvida den har genomförts. Hur som helst är dessa siffror ytterst alarmerande och inte värdiga ett rättssamhälle.
Med hänvisning till det ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:
Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att den här typen av polisanmälningar faktiskt omhändertas och utreds på ett rättssäkert sätt så att personuppklarningsprocenten för brotten i fråga ökar?