Fråga 2020/21:1874 Utflyttning av trålgränsen i Östersjön

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Diskussioner om att flytta ut trålgränsen i Östersjön till tolv nautiska mil har pågått under en längre tid utan att regeringen har meddelat sin syn i frågan. Det är olyckligt, inte minst eftersom det har medfört ett stort mått av desinformation, där många aktörer har tagit för givet att detta är ett ensidigt och nationellt beslut. Få tycks ha känt till det avtal som finns med Danmark och Finland, vilket ger fiskare från dessa länder möjlighet att fortsätta sitt fiske även om vi förbjuder svenskflaggade fiskare att tråla där. Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har i ett pm med fokus på att skydda sill och strömming (den 2 februari 2021) nämnt frågan men framhållit att det inte är HaV utan regeringen som avgör vägen framåt och vilka steg som ska tas.

I samband med ett möte i miljö- och jordbruksutskottet svarade HaV:s generaldirektör att kunskapsunderlaget som nu sammanställs och som delvis tar upp trålgränsdiskussionen inte är föranlett av att regeringen skulle ha gett HaV i uppdrag att utreda frågan om en utflyttning av trålgränsen. Det förvånar med tanke på de problem som råder, den debatt som förevarit och den utdragna tidsaspekt som ett presumtivt agerande skulle innebära. 

Med hänvisning till det ovanstående vill jag därför ställa följande fråga till statsrådet Jennie Nilsson:

 

Kan statsrådet klargöra sin inställning då det gäller frågan om utflyttning av trålgränsen, och vilken är statsrådets bedömning av hur en flytt skulle påverka det småskaliga fisket?