Fråga 2020/21:1872 Solcellsstöd utan övergångsregler

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Med hänvisning till svaret på min tidigare fråga (2020/21:1604), som behandlade avsaknaden av övergångsregler för sökande av solcellsstödet som inte blev beviljade medel för investeringar gjorda år 2020, har jag ytterligare en fråga. Privatpersoner som har hört av sig i ärendet är nämligen upprörda. De anser inte att det har funnits information om att investeringsbidraget var begränsat utan menar tvärtom att de har uppmuntrats att satsa. Detta är något som ska ha hörts från såväl elbolag och installatörer som från Boverket och länsstyrelser. Vid invändningar och tveksamheter har svaret varit att pengar har alltid kommer men att det tar tid. Hur detta har kommunicerats från nämnda aktörer kan det ju självklart råda olika uppfattningar om. Men anslaget ökade med 300 miljoner kronor i vårändringsbudgeten för 2019 och med ytterligare 500 miljoner kronor i höständringsbudgeten samma år, för att sedan ökas med ytterligare 300 miljoner kronor i budgetpropositionen 2020, som även den presenterades hösten 2019. I ljuset av detta kan man förstå att otydligheter uppstår och har uppstått.

Med tanke på det ovannämnda är det förvånande att regeringen då den i ett pressmeddelande den 11 juni 2020 gav besked om att ansökningsstopp skulle införas per den 7 juli 2020 varken informerade eller kommenterade något om att medlen för år 2020 skulle vara begränsade. Det som har hänt är mycket olyckligt och har orsakat såväl misstro mot myndigheter som ekonomiska avbräck för många enskilda. 

Med hänvisning till det ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att hjälpa de privatpersoner som har hamnat i kläm mellan de olika stödsystemen?