Fråga 2020/21:1871 Massavrättningarna i Iran

av Amineh Kakabaveh (-)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det pågår massgripanden och avrättningar av kurder i Iran. Varje dag nås vi av fruktansvärda nyheter om den islamiska regimens brott mot mänskliga rättigheter. De senaste veckorna har hundratals massarresteringar av kurdiska män och kvinnor ägt rum. Dessa fängslade människor har varit fackliga aktivister och aktivister på olika områden i det civila samhället, bland annat kulturarbetare, miljöaktivister och hemspråkslärare. Zara Mohamadi har dömts till tio års fängelse utan att ha begått något brott; hon har endast undervisat kurdiska barn i modersmålet. I dag, den 17 februari, har vi nåtts av nyheten om att Hossein Kamangar, en miljöaktivist och facklig aktivist, efter två år i fängelse riskerar att avrättas för att han har varit aktiv i miljöfrågor och försvarat arbetares rättigheter. Kamangar är från en folkkär, men av regimen förföljd, släkt och familj i staden Kamiaran i Kurdistan/Iran. Han riskerar att bli den 20:e familjemedlemmen som avrättas och mördas av den barbariska islamiska regimen.

Sverige har goda relationer och ekonomiska förbindelser med Iran. Sverige måste kräva att Iran stoppar avrättningar och tortyr av politiska fångar. Sverige måste kräva att de ofta förekommande och omvittnade våldtäkterna av kvinnor i de iranska fängelserna upphör.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till utrikesministern:

 

Kommer utrikesministern och regeringen att kräva att den iranska regimen stoppar den våg av massarresteringar med åtföljande summariska rättegångar och avrättningar som nu sveper över landet så att politiska fångar som Hossein Kamangar kan försättas på fri fot?