Fråga 2020/21:187 EU:s uttalande mot bakgrund av Azerbajdzjans anfallskrig

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Azerbajdzjan bedriver för närvarande ett anfallskrig mot Armenien och mot befolkningen i Nagorno-Karabach. Ivrigt påhejad av den turkiske ledaren Erdoğan försöker den azerbajdzjanske diktatorn Alijev att med stöd från bland annat Kina och Pakistan erövra områden militärt. Till hjälp använder de sig bland annat av turkstödda jihadister från Syrien och Libyen, kända för sin brutalitet och som tidigare varit anslutna till grupper som varit en del av eller stått nära al-Qaida.

Det är naturligtvis positivt att EU har beklagat striderna och att man uppmanar parterna till fredliga förhandlingar i stället för krig, men det räcker inte och visar på intet sätt att man förstår sig på den eskalerande konflikten som skördat ett stort antal dödsoffer. Armenien och Azerbajdzjan har nämligen inte samma ansvar för den konflikt vi ser, just för att vi ser ett tydligt offer i Armenien/Nagorno-Karabach och en tydlig förövare i Azerbajdzjan med tillhörande allierade.

Det vore fullkomligt orimligt att en så viktig global aktör som EU till viss del legitimerar att skurkstater bedriver anfallskrig mot fredliga stater och tydligt bryter mot internationell rätt. EU borde visa att man menar allvar med att man värnar fred och att man respekterar internationell rätt.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Anser ministern att EU:s uttalande om den berörda konflikten räcker eller kan vi förvänta oss att hon driver på för en hårdare retorik alternativt åtgärder som exempelvis handelssanktioner mot Azerbajdzjan eller Turkiet?