av Åsa Coenraads (M)
till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)
Riksdagen beslutade i juni 2020 om ett extra tillskott på 900 miljoner kronor till Luftfartsverket (LFV) som skulle täcka myndighetens intäktsbortfall med anledning av coronapandemin.
Det har dock framkommit i möte med flygbranschen att LFV meddelat att myndigheten inte kommer att använda sig av stödet utan i stället ta igen det ekonomiska miljardunderskottet genom höjda avgifter för flyget kommande år.
Stödet till LFV är politiskt beslutat för att upprätthålla flygtrafikledningen även under kris. Återhämtningen av flyget har gått betydligt sämre än förväntat till följd av en andra smittspridningsvåg, och i dagsläget ligger flygtrafiken på minus 90 procent jämfört med normalläge. Läget är sämre än förutspått.
Flygbranschen i Sverige har gått igenom ett stålbad av besparingar och personaluppsägningar för att anpassa verksamheten till en lägre efterfrågan. Dessa besparingar görs för att flyget ska kunna återhämta sig. Flygplatser och flygbolag i Sverige känner nu en stor oro över höjda avgifter då LFV inte använder stödet för att dämpa underskottet.
Flyget måste ha förutsättningar för att starta om efter coronapandemin. Då regionala flygplatser och statliga Swedavia redan har en ansträngd situation ser framtiden mörk ut.
Om LFV höjer sina avgifter i stället för att använda sig av de 900 miljoner kronor i tillskott som riksdagen har beslutat om riskerar detta att helt enkelt äta upp de besparingar som flygplatser och flygbolag gjort för att kunna starta om trafiken.
Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:
Avser ministern att vidta några åtgärder för att Luftfartsverket inte ska höja sina avgifter för flyget då de inte gjort de kostnadsbesparingar som de 900 miljoner kronorna i tillskott var avsedda för?