Fråga 2020/21:1859 Kinas utbyggnad av kolkraft

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Samtidigt som man i Sverige väljer att av ideologiska skäl lägga ned fullt fungerande, tillförlitliga och fossilfria kärnkraftverk ser vi hur Kina bygger ut sin kolkraft – och det sker i en explosionsartad fart. Bara under 2020 har vi sett hur kommunistregimen byggt tre gånger så mycket kolkraft som hela övriga världen tillsammans – vilket motsvarar ett stort kolkraftverk i veckan.

Under ett tal inför FN:s generalförsamling i september förra året meddelade Kinas diktator Xi Jinping att Kina hade som målsättning att bli klimatneutrala till år 2060. Det är, milt uttryckt, en lång väg dit, inte minst mot bakgrund av deras rekordstora satsning på just kolkraft som förväntas vara i drift i minst 30 år för att bli lönsam. Det finns därför stor anledning att tro att den kinesiske ledaren även i denna fråga är opålitlig.

Till skillnad från många andra länder ökar Kina sina koldioxidutsläpp snarare än minskar dem. Enligt nyhetssidan Bloomberg ökade utsläppen i landet med 0,5 procent under 2020. I USA minskade utsläppen i stället med 12,5 procent 2020, i EU och Storbritannien minskade de med 7,5 procent och i Indien med 8,1 procent.

Mot bakgrund av detta har EU-kommissionen flitigt diskuterat ett eventuellt införande av koldioxidtullar på importerat gods. Sådana åtgärder lär slå hårt mot länder som Kina, som inte har samma ambitionsnivå avseende värnandet av klimat och miljö.

Statsrådet Anna Hallberg önskas svara på följande fråga:

 

Hur ställer sig statsrådet till införandet av koldioxidtullar riktat mot importerade varor, och kan vi förvänta oss att hon på annat sätt verkar för att värna produkter som producerats med hjälp av fossilfria källor, exempelvis kärnkraft?