Fråga 2020/21:1855 Tidningsutdelning på landsbygden

av Kjell-Arne Ottosson (KD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Landsbygden är sedan länge hårt prövad då samhällsservicen tenderar att centraliseras och därmed flytta allt längre bort. Nu är det Postnord som är på väg att avveckla sin del av samhällskontraktet. Posten är en väsentlig del av landets struktur och fyller en oerhört viktig roll för alla boende på landsbygden. Man ska nu gå över till utdelning varannan dag i stora delar av landet. Vi som bor ute på landsbygden får dagstidningarna distribuerade med lantbrevbäraren. Att få sina dagstidningar varannan dag är oacceptabelt. Om man då avslutar prenumerationen på grund av detta blir alla parter förlorare.

Från PTS har det kommunicerats att särskilda flöden kan bli aktuella för laboratorieprover, adresserade tidningar och andra mer tidskritiska försändelser. PTS har också bedrivit tillsyn med fokus på ett område kring Lund och Kävlinge för att kontrollera att Postnord lever upp till gällande krav och villkor utifrån varannandagsutdelningen.

När problemet för dagstidningar associerat med varannandagsutdelningen har lyfts som fråga i riksdagen har statsrådet Anders Ygeman hänvisat till alternativa sätt att distribuera tidningar på. Att dela ut tidningar i regi utanför det stöd som Postnord uppbär för att nå landsbygden med distribution är en kostnad som dagstidningar kan ha svårt att klara. Tillgång till dagstidningar på nätet är inte en självklarhet i delar av landet där bredbands- och mobiltäckning inte är starka.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att tidningsutdelningen på landsbygden inte ska drabbas av den försämrade postutdelningen?