Fråga 2020/21:1854 Åtgärder för hyrköp

av Larry Söder (KD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Sverige har en historia av byggande av hyresrätter och tillhörande allmännytta. I städernas förorter och utsatta områden är hyresrätten i stort sett den enda boendeform som finns att tillgå. Samtidigt är inkomsterna där lägre – och hyrorna så pass höga – att det minskar möjligheterna att själv spara ihop till en kontantinsats och finansiera ett köp av en bostad.

Med hyresrätten betalar hyresgästen både för fullservice och för hyresvärdens kapitalkostnader och avkastningskrav. Över tid är därför hyresrätten mycket dyrare än en bostadsrätt. Dessutom går hyresrättsinnehavaren miste om potentiell värdeökning. För att möjliggöra för fler att äga sitt boende behöver nya reformer tas fram.

En sådan är hyrköp. Det innebär att en del av hyran går till att köpa lägenheten, så att man successivt ökar sitt ägande i bostaden och får till en övergång från hyrt till ägt boende – utan behov av lånelöften och större kapitalinsatser. Detta möjliggör även för människor med låg ekonomisk standard, som ofta sitter fast i hyresrätten som boendeform, att långsiktigt kunna äga sin bostad.

De senaste åren har en rad projekt med hyrköp tillkommit bland privata företag. Denna typ av hyrköp är dock av modellen att hushållet hyr med option att i framtiden (ofta tidsbegränsat) köpa bostaden till ett förutbestämt pris. Hyrköpsmodellen som vi avser är i stället av konstruktionen att en del av hyran går till ett successivt köp av lägenheten.

Hyrköp behöver dock utredas, eftersom det i dag inte finns något regelverk kring boendeformen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Avser statsrådet och regeringen att återkomma med förslag som möjliggör hyrköp?