Fråga 2020/21:1852 Förändring av länsstyrelsernas uppdrag

av Larry Söder (KD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Länsstyrelserna i Sverige har i dag i uppgift, när det gäller bostadsförsörjningen, att värna bland annat riksintressen, miljökvalitet och strandskydd. När en detaljplan antas av kommunerna blir det länsstyrelserna som i nästa instans ska avgöra om det är förenligt med de värden som de är satta att skydda. I praktiken hämmar detta marktillgången i en kommun i de fall där länsstyrelsen överprövar och underkänner detaljplanen, vilket förlänger processen för att få ett projekt byggfärdigt. Länsstyrelsens uppdrag är i grund och botten mycket viktigt, och särskilda intressen ska värnas.

Länsstyrelsens uppdrag tolkas dock ofta som problematiskt då dess enda uppgift är att säga nej i de fall byggprojektet bryter mot exempelvis riksintresset. Samtidigt som myndigheter har till uppgift att stoppa projekt som bedöms vara på obyggbar mark finns inget uppdrag till myndigheterna att peka ut potentiellt byggbar sådan. Den aktör som i dag vill planlägga en viss mark har därför inga besked om marken har förutsättningar för att godkännas. Dessutom finns sällan register över byggbar mark i en kommun. Sammantaget innebär detta att information om potentiellt byggbar mark ofta är otillgänglig, både för enskilda hushåll och företag. Därmed försvåras processen.

Samtidigt som detta sker vittnar många husspekulanter om svårigheten att få tag på en bit mark att bygga på. Småhusproduktionen har dessutom stått still de senaste tio åren, enligt SCB. Detta hämmar människors möjlighet att förverkliga sina husdrömmar, hämmar den ekonomiska tillväxten och innebär samhällsekonomiska kostnader.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Hur ser statsrådet och regeringen på att förändra länsstyrelsernas uppdrag så att även arbetet med att identifiera byggbar mark kan ingå?