Fråga 2020/21:1842 Möjlighet att fira gudstjänst under pandemin

av Maria Nilsson (L)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Vi är alla medvetna om den extrema situation som vårt samhälle står i på grund av pandemi. I snart ett år har det vi tidigare tänkte på som normalt och vardagligt blivit något extraordinärt och ibland ouppnåeligt.

Det är bra att vi sedan januari har en pandemilag på plats, men återkommande tydliggörs också de problem som kommer av en lagstiftning som kommit till under stor tidspress. Grundläggande rättigheter har begränsats med vår vetskap och samtycke för det allt överordnade målet att begränsa smittspridning och rädda liv. Mötesfrihet och religionsfrihet är två sådana grundläggande rättigheter. Det har inneburit att både verksamheter och människor har kommit i kläm.

Sveriges Kristna Råd konstaterar att vanligtvis samlas under en vecka cirka en halv miljon människor i olika åldrar i våra kyrkor. Därtill kommer naturligtvis besökare till moskéer, synagogor och andra gudstjänstlokaler. Många av dem är personer som lever i utsatthet av olika anledningar. I dag ser vi hur just denna grupp drabbas särskilt hårt av pandemin.

Ett räkneexempel kan illustrera hur fel detta kan slå när vi inte har haft tid eller möjlighet att fundera på konsekvenserna. Uppsala domkyrka skulle kunna erbjuda plats för 273 personer för att fira gudstjänst på plats om man utgick från den så kallade kvadratmeterregeln.

Min fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind är därför:

 

Ser ministern någon möjlighet att justera denna regel för att möjliggöra för gudstjänstbesökare?