av Mikael Eskilandersson (SD)
till Socialminister Lena Hallengren (S)
Redan tidigare under pandemin har experter inom barn- och ungdomspsykiatri varnat för ökande våld mot barn i hemmen. De har även varnat för att det finns risk för underrapportering och att mörkertalet kan vara stort. Vidare har de föreslagit att hjälplinjer för barn och ungdomar bör bidra med sin statistik samt att denna sedan skulle kunna analyseras med hjälp av expertstöd.
Antalet samtal från barn och ungdomar till hjälplinjer har under pandemin ökat, men inga exakta siffror har publicerats. Osäkerheten gör att verksamma i arbetet för barns trygghet och säkerhet har svårt att avgöra vilka prioriteringar som ska göras. Det kan leda till nedprioriteringar, undanträngningseffekter och köbildning.
Det framstår som att mycket mer behöver göras för att öka barns trygghet och säkerhet. Antaganden om läget ger inte alltid rättvisande underlag för riktiga insatser, och det är viktigt att det som görs prioriteras på rätt sätt. Statistik visar på fakta, och utifrån detta kan analyser göras, slutsatser dras och rimliga förslag till åtgärder sättas in. Därför vore det rimligt att samla in statistik från hjälplinjer för att på ett bättre sätt kunna sätta in rätt åtgärder på rätt ställe.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:
Vad anser statsrådet om behovet av statistik från hjälplinjer för barn och ungdomar, och avser regeringen lägga fram ett förslag om detta?