Fråga 2020/21:1835 Nord Stream 2

av Maria Nilsson (L)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I juni 2018 konstaterade dåvarande näringsminister Mikael Damberg att regeringen givit klartecken till Nord Stream 2. Samtidigt konstaterade han att regeringen var negativ men att den inte ansåg sig kunna säga nej till projektet.

Bakom Nord Stream 2 står Gazprom, det gigantiska ryska statliga gasbolaget. Men även tyska och franska bolag, bland andra, har starka intressen i Nord Stream 2-projektet.

I dagsläget återstår ungefär 150 kilometer innan projektet når sin hamn i Tyskland.

De båda Nord Stream-projekten är kontroversiella. Den nya amerikanska Bidenadministrationen har uttryckt stark kritik över vad de anser är en säkerhetsrisk för Europa samt en försvagning av Ukrainas möjligheter att få tillgång till transitbetalningar.

De senaste veckornas händelser har återigen satt ljuset på Nord Stream 2 och relationen mellan EU och Ryssland. Detta i och med fängslandet av Aleksej Navalnyj, den ryska regimenens brutalitet mot fredliga demonstranter och utvisningen av diplomater från bland annat Sverige.

Med Nord Stream 2-projektet riskerar Europa att stärka Vladimir Putins regim, samtidigt som projektet försvagar en europeisk granne utsatt för rysk aggression och därtill riskerar att den ryska demokratirörelsen upplever att Europa och EU vänder dem ryggen.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är:

 

Är ministern beredd att i EU driva frågan om att avbryta Nord Stream 2?