Fråga 2020/21:1831 Krisinformation.se

av Niels Paarup-Petersen (C)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Krisinformation.se är Sveriges viktigaste digitala kanal vid kriser. Det är här medborgarna ska få information om det aktuella krisläget och hur de ska agera. Men det är en kanal som inte är säker.

Kommunikation via webbsidor kan använda olika protokoll. Krisinformation.se använder inte https, som är det enda protokoll som garanterar besökarens integritet och säkrar att kommunikationen inte avlyssnas av tredje part. Https säkrar även att användaren ska kunna lita på att webbservern är densamma som den utger sig för att vara. Detta har MSB valt att inte aktivera utan använder https enbart för www.krisinformation.se och inte för krisinformation.se.

Att inte använda https för en webbplats gör det omöjligt att använda moderna säkerhetstillägg för domännamnet som minimerar risken att en antagonist visar en falsk webbsida för besökaren.

Min fråga till statsrådet Mikael Damberg är:

 

Anser statsrådet att det är klokt att samhällets viktigaste informationskanal vid kris inte använder säkra protokoll och om inte, hur kommer statsrådet att agera för att ändra på detta?