Fråga 2020/21:1829 Advokater med koppligar till kriminalitet

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Ett antal brottmålsadvokater har tjänat stora pengar på senare år, vilket naturligtvis kan innebära hårt arbete för rättvisas skull. Det kan också ha med något helt annat att göra, nämligen att de knutit den organiserade brottsligheten till sig, som i extrema fall även förskönas. I sina reklamkampanjer ser vi hur gansteradvokaterna märker ut sig med sin romantiserade bild av grov kriminalitet, till laglydiga och hederliga advokaters stora förtvivlan. Kort och gott kan vi konstatera att vissa offentliga försvarare är så indragna i den värld deras klienter lever i att de själva kan betraktas som kriminella.

I höstas såg vi exempel på detta. En advokat prickades av Advokatsamfundets disciplinnämnd för att vid två tillfällen ha förmedlat information från klienter som suttit häktade med restriktioner. En annan offentlig försvarare ertappades med att ha smugglat in brev till en åtalad gängmedlem, och i Dagens Nyheter kunde vi läsa om en brottmålsadvokat som riskerar åtal för brott mot tystnadsplikten. Vederbörande misstänks ha läckt hemlig polisinformation och uppmanat personer att försöka påverka en mordutredning.

Försvarsadvokater och offentliga försvarare har en oerhört viktig roll att spela i en rättsstat. De finns till för att tillvarata misstänktas rätt samt stå upp för och bevaka vederbörandes rättigheter gentemot polis, åklagare och domstol. Det minsta man kan förvänta sig är att dessa förhåller sig till rättsstatens spelregler. Vidare kan man fråga sig om lämpligheten i att samhället återkommande får bekosta höga arvoden till advokater som själva kan anses vara insyltade i kriminella nätverk.

Mot bakgrund av ovanstående önskas justitie- och migrationsminister Morgan Johansson svara på följande fråga:

 

Hur ser ministern på förekomsten av så kallade gansteradvokater, och kan vi förvänta oss att ministern vidtar åtgärder mot bakgrund av det vi sett hittills?