Fråga 2020/21:1828 al-Asadregimens utpressning i Sverige

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I Syrien fortgår al-Asadregimens övergrepp mot den egna befolkningen. Sedan tidigare drivs en hårdför politik gentemot de medborgare som inte önskar vara en del av den syriska militärens övergrepp. Personer som flytt landet och ej genomfört militärtjänst under Syrienkriget åläggs av regimen att betala höga bötesbelopp.

Genom en lagförändring kommer den syriska regimens förmåga att bedriva utpressning gentemot medborgare i utlandet att öka. Lagförändringen gör det möjligt för regimen att konfiskera egendom som tillhör släktingar till personer som valt att ej betala bötesbeloppet. Många syrier i exil ställs således inför dilemmat att antingen betala en stor summa pengar till en regim som gjort sig skyldig till människorättsbrott, och som man flytt ifrån, eller att riskera att utsätta släktingar i Syrien för regimens konfiskering.

Den syriska regimens utpressning får som konsekvens att inkomster från Sverige riskerar att gå rakt ned i al-Asadregimens fickor, och därtill stärka den syriska militären.

Med anledning av vad som anförs ovan önskar jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur avser ministern att agera i frågan för att motverka den syriska regimens utpressning mot personer i Sverige?