Fråga 2020/21:1824 Den framtida elförsörjningen

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Ökad elförbrukning och stigande priser, tillsammans med SVT:s rubrik ”Därför ska du inte dammsuga de närmaste dagarna” har skapat stor debatt. Den ökade elförbrukningen och de förhöjda elpriserna är konsekvenserna av att det helt enkelt har blivit vinter på riktigt, och efter att två reaktorer av fyra på Ringhals kärnkraftverk stängdes ned efter årsskiftet.

Elbristen skapar inte bara oro utan också ilska och frustration. Regeringen har genom åren fattat beslut om att stänga fungerande kärnkraftverk utan att, helt uppenbart, ha en tillräckligt bra plan för hur elförsörjningen ska tillgodoses utan kärnkraften. Konsekvenserna av regeringens oansvariga energipolitik är att man får en påtaglig elbrist som måste lösas genom att köpa smutsig kolkraftsel från andra länder och att vi själva fått börja elda med olja – något som slår direkt mot klimatet.

Det är också förargligt för kommuner att behöva ge besked till företag att de inte kan etablera sig eller expandera eller nyinvestera på grund av elbristen, som i sin tur genererat priser som har fördubblats.

Denna elkris är ett närmast avsiktligt resultat av Socialdemokraternas dysfunktionella energipolitik. Fossilfri elproduktion har lagts ned på rent ideologiska grunder, utan hänsyn till konsekvenserna för svenska företag och konsumenter. Stängningen av Ringhals reaktor 1 och 2 innebar att leveranssäker elproduktion som motsvarade nästan 10 procent av Sveriges årliga elkonsumtion har försvunnit.

I en tid då elpriser och klimat påverkas stort av världens energiproduktion borde regeringen tidigt ha satsat mer på forskning och utveckling kring den fjärde generationens kärnkraft i stället. Situationen med elbristen är inte hållbar ur något perspektiv. Den kärnkraft som finns kvar måste värnas. Vi kan inte avveckla kärnkraften innan andra hållbara alternativ finns.

Svensk kärnkraft behöver utvecklas och inte avvecklas.

Med hänvisning till ovan vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att Sverige ska klara elförsörjningen framöver?