av Marléne Lund Kopparklint (M)
till Statsrådet Mikael Damberg (S)
”Pappa slog mamma så hårt så hon bara ramlade ihop på golvet.” Det är ett citat som många barn som lever med våld i nära relation i sin närhet, kan känna igen sig i.
När det gäller våldsamma situationer dit polisen kallats och det finns barn med i bilden undrar jag om det finns nationella riktlinjer för hur polisen ska agera ur ett barnperspektiv? Vissa kommuner och skyddade boenden i Sverige har tagit fram egna rutiner och komihåg-kort kring detta.
När det värsta som kan hända händer, måste samhället stå upp och skydda, ställa till rätta och värna om den eller de som har blivit utsatta. Våld i nära relation är en av de värsta saker som kan hända, och finns det barn med i bilden är det en extra utsatt situation som man måste ta hänsyn till. Barnets rättigheter och trygghet ska sättas i främsta rummet.
Barn har rätt till en trygg uppväxt, fri från alla former av våld. Trots det vistas varje år flera tusen barn i skyddat boende för att de ska komma bort från våldsamheter. Det sista de behöver är att alla trygga grundstenar som de har rätt till slits bort från dem. Det är tillräckligt jobbigt för dem att de inte får träffa sina vänner och släkt och inte gå i skolan, som förmodligen varit en stor trygghetspunkt för dem i den tragiska livssituation de har befunnit sig i.
Barnets livssituation har påverkats av våld och ett uppbrott från deras hemmiljö påverkar deras uppväxt, relationer med familj, släkt och vänner samt deras hälsa och utveckling.
I rapporten Min tur att berätta som Sveriges Stadsmissioner och Bris gjort med utgångspunkten barns rättigheter enligt barnkonventionen, pekar de på flera förbättringsområden för barn som vistas i skyddat boende. Att det krävs förändringar på samhällsnivå för att varje barn ska få sina grundläggande rättigheter tillgodosedda.
Det är viktigt att ur ett barnperspektiv och med hänsyn till barnkonventionen agera för barnens bästa i våldsutsatta situationer. Ett barn får aldrig hamna mellan stolarna eller förbises på något sätt.
Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:
Utifrån ett barnperspektiv och barnkonventionen, hur ämnar statsrådet verka för att säkerställa trygghet och säkerhet för barn som finns med i bilden i våldsamma situationer dit polisen kallats?