Fråga 2020/21:1820 Planerbar elproduktion

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Region Norrbotten kom under förra året ut med en rapport där de hävdar att södra Sverige inte längre kommer att kunna räkna med att få mer el från Norrbotten och Västerbotten, eftersom överskottet därifrån inte kommer att vara att räkna med efter 2028, skriver Aftonbladet i en artikel. Att elöverskottet i norr kommer att minska beror framför allt på stora industriella satsningar som LKAB:s satsning på en fossilfri gruvdrift, som beräknas kräva hela 55 terawattimmar per år. Det motsvarar ungefär en tredjedel av all den el som produceras i Sverige varje år i dag. Södra Sverige är beroende av Norrlands elproduktion. Förra året skickades nämligen överbliven el som motsvarar 5,3 kärnkraftsreaktorer från Sveriges två norra elområden till de två södra.

I samma artikel säger en ledande företrädare för Socialdemokraterna: ”De stora företagen vi har i vårt land ska vi vara väldigt stolta över. Men företagen är ofta globala och kan lägga sina satsningar i andra länder om inte elproduktionen kan säkras – något som skulle få förödande konsekvenser för Sverige. Vi riskerar att bli ett mycket fattigt land om 20 år.”

Det är lätt att hålla med de socialdemokratiska företrädarna i Aftonbladets artikel. Det är som framhålls i artikeln inte ett överföringsproblem på sikt utan en reell elbrist.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet vidta för åtgärder för att säkerställa en planerbar elproduktion året om oavsett temperatur i Sverige?