Fråga 2020/21:1816 Studieförbundens bidragsfördelning

av Tobias Andersson (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

De senaste åren har det blossat upp en debatt om studieförbundens fusk med medel och ett förbunds tydliga extremism. Studieförbunden delar årligen på miljardstöd från statsbudgeten – en summa som Sverigedemokraterna kraftigt sänkt i sina budgetar. De erhåller även stöd från andra håll, däribland kommuner. Syftet med studieförbunden är att främja folkbildning genom att bland annat anordna så kallade studiecirklar, alltså kortare kurstillfällen som inte sällan utgår från en hobby ett eller särskilt intresse hos föreläsaren. Mot bakgrund av rapportering som nyligen skett tycks det inom vissa studieförbund ha satts i system att anmäla, och få ersättning för, påhittade timmar – ett lukrativt bidragsfusk.

Folkrörelsens eget förbund ABF är det största studieförbundet. Ett annat av förbunden är Ibn Rushd. Ibn Rushd har de senaste åren varit i blåsväder kopplat till uppenbar islamistisk extremism och har problematiserats av inga mindre än Säpo själva. Några tillräckliga åtgärder mot dem har dock hitintills inte ägt rum, men det torde säga sig självt att skattemedel inte ska finansiera islamism, inte ens ifall det sker inom ramarna för ett studieförbund.

I likhet med folkhögskolorna utgör studieförbunden en mittemellanlösning där skapande, bildning och kultur ligger i centrum. Samtidigt domineras studieförbundsvärlden av de stora aktörerna, och det är kraftigt begränsade möjligheter för nya förbund att skapas och ta del av de ekonomiska bidragen.

Studieförbunden kontrollerar tillsammans Folkbildningsrådet, som i sin tur beslutar hur pengar ska fördelas till de olika förbunden samt hur utvärderingen ska genomföras. Således är samma studieförbund som får de offentliga medlen indirekt med och ansvarar för sin egen uppföljning. I alla andra sammanhang skulle detta vara högst anmärkningsvärt. Bidragsfördelningen och utvärderingen bör därför flyttas från Folkbildningsrådet till en statlig myndighet för att motverka såväl fusk som extremism.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström följande:

 
Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att flytta bidragsfördelningen och utvärderingen från Folkbildningsrådet till en statlig myndighet?